Kulta on yksi maailman arvostetuimmista jalometalleista, ja sen eri laatuja käytetään laajasti koruissa, sijoituskohteissa ja teollisuudessa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä eri kulta laatuja on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan. Suomen Arvokierto haluaa tarjota sinulle kattavan oppaan kullan eri laaduista, jotta voit tehdä tietoisia päätöksiä kullan ostossa ja myynnissä.

Keltakulta

Keltakulta on perinteisin ja tunnetuin kultaseos. Se koostuu puhtaasta kullasta, johon on lisätty hopeaa ja kuparia. Näiden metallien lisääminen tekee kullasta kovempaa ja kestävämpää, mikä on tärkeää korujen ja muiden käyttöesineiden valmistuksessa. Keltakullan väri vaihtelee kirkkaankeltaisesta vaaleankeltaiseen riippuen seoksen tarkasta koostumuksesta.

Keltakullan arvo määräytyy sen kultapitoisuuden mukaan, joka ilmoitetaan karaatteina. Yleisimpiä karaattipitoisuuksia ovat 14K (58,5% kultaa) ja 18K (75% kultaa). Mitä korkeampi karaattipitoisuus, sitä arvokkaampi kulta on. Keltakulta on suosittu valinta perinteisten korujen, kuten vihkisormusten ja kaulakorujen, valmistuksessa.

Valkokulta

Valkokulta on seos, jossa puhtaaseen kultaan on lisätty valkaisevia metalleja, kuten palladiumia tai nikkeliä. Tämä antaa valkokullalle sen hopeanvalkoisen värin, joka muistuttaa platinaa. Valkokulta on erityisen suosittu modernien ja tyylikkäiden korujen valmistuksessa.

Valkokultaa käytetään usein koruissa, joissa on timantteja tai muita jalokiviä, koska sen neutraali väri korostaa kivien loistoa. Valkokultaiset korut voivat olla päällystettyjä rodiumilla, joka lisää niiden kiiltoa ja kestävyyttä. Kuten keltakulta, myös valkokullan arvo määräytyy sen kultapitoisuuden mukaan.

Punakulta

Punakulta, tunnetaan myös nimellä ruusukulta, on seos, jossa puhtaaseen kultaan on lisätty kuparia. Tämä antaa punakullalle sen lämpimän, punertavan sävyn. Punakulta on erityisen suosittu vintage-tyylisissä koruissa ja on viime vuosina noussut uudelleen suosioon modernissa korumuotoilussa.

Punakullan arvo määräytyy samalla tavalla kuin muidenkin kultaseosten, eli sen kultapitoisuuden mukaan. Yleisimpiä punakullan karaattipitoisuuksia ovat 14K ja 18K. Punakulta on kestävä ja kaunis vaihtoehto, joka sopii hyvin erilaisiin koruihin ja käyttöesineisiin.

Kultaseosten merkinnät ja leimat

Kultaseosten aitouden ja laadun varmistamiseksi niissä käytetään erilaisia merkintöjä ja leimoja. Suomessa kultakorujen leimaaminen on lakisääteistä, ja leimoista löytyy tietoa esineen kultapitoisuudesta, valmistajasta ja tarkastusviranomaisesta. Yleisimpiä leimoja ovat pitoisuusleima (esim. 585 tarkoittaa 58,5% kultaa), nimileima ja tarkastusleima.

Leimat ovat tärkeitä, koska ne auttavat ostajaa varmistamaan esineen aitouden ja arvon. Jos olet epävarma kultakorusi aitoudesta, voit aina kääntyä ammattilaisen puoleen, joka voi tarkistaa esineen kultapitoisuuden ja antaa siitä arvion.

Kullan ostaminen ja myyminen

Kultaa ostettaessa ja myytäessä on tärkeää ymmärtää, että kullan arvo määräytyy sen puhtauden ja painon mukaan. Kullan maailmanmarkkinahinta vaihtelee päivittäin, ja se vaikuttaa suoraan kullan ostohintaan. Suomen Arvokierto tarjoaa ajankohtaisen markkinahinnan perusteella reilun ja läpinäkyvän hinnan kullastasi.

Me ostamme kultaa kaikissa muodoissa, olipa kyseessä sitten korut, sijoituskulta tai romukulta. Arvioimme kullan tarkasti ja tarjoamme siitä kilpailukykyisen hinnan. Voit luottaa siihen, että saat meiltä aina oikean hinnan kullastasi.

Suomen Arvokierto palvelut

Suomen Arvokierto on erikoistunut kullan ja hopean ostoon kaikissa muodoissa. Tarjoamme asiakkaillemme luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua, joka perustuu vuosien kokemukseen ja asiantuntemukseen. Meille on tärkeää, että asiakkaamme saavat parhaan mahdollisen hinnan kullastaan ja hopeastaan.

Palveluihimme kuuluu kullan ja hopean arviointi, ostaminen ja kierrätys. Käytämme tarkkoja ja luotettavia menetelmiä esineiden kultapitoisuuden ja painon määrittämiseksi. Voit tuoda meille korut, sijoituskullan, romukullan ja muut kultaesineet, ja me arvioimme ne huolellisesti ja tarjoamme niistä reilun hinnan.

Jos sinulla on kysyttävää kullan tai hopean myymisestä, älä epäröi ottaa yhteyttä. Olemme täällä auttamassa sinua kaikissa kullan ja hopean myyntiin liittyvissä asioissa. Suomen Arvokierto on luotettava kumppani, kun haluat myydä kultaa tai hopeaa turvallisesti ja kannattavasti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit