Valkokulta on noussut suureen suosioon korujen valmistuksessa viime vuosikymmeninä. Mutta mitä valkokulta oikeastaan on ja miten se eroaa perinteisestä keltakullasta? Tässä oppaassa käymme läpi valkokullan ominaisuuksia, sen valmistusprosessia ja eroja keltakultaan verrattuna. Lisäksi kerromme, miten valkokultaa voidaan hyödyntää ja mitä tulee ottaa huomioon, kun harkitsee valkokultaisen esineen ostamista tai myymistä.

Mitä on valkokulta?

Valkokulta on kultaseos, jossa puhtaaseen kultaan on lisätty muita metalleja, kuten palladiumia, nikkeliä tai hopeaa. Nämä lisämetallit antavat valkokullalle sen tunnusomaisen vaalean värin, joka muistuttaa hopeaa. Valkokulta ei siis ole luonnostaan valkoista, vaan sen väri saadaan aikaan sekoittamalla kultaan valkaisevia metalleja.

Valkokulta on erityisen suosittua koruissa, kuten sormuksissa ja kaulakoruissa, koska se tarjoaa modernin ja elegantin vaihtoehdon perinteiselle keltakullalle. Lisäksi valkokulta on usein päällystetty rodiumilla, joka antaa sille kiiltävän ja kestävän pinnan.

Valkokullan valmistus

Valkokullan valmistusprosessi alkaa puhtaasta kullasta, joka on 24 karaatin kultaa. Tähän lisätään valkaisevia metalleja, kuten palladiumia tai nikkeliä, jotta saadaan aikaan haluttu vaalea väri. Seoksen tarkka koostumus voi vaihdella valmistajasta riippuen, mutta yleisimpiä seoksia ovat kulta-palladium-hopea ja kulta-nikkeli-kupari-sinkki.

Kun seos on valmis, se valetaan haluttuun muotoon ja usein päällystetään rodiumilla. Rodium-päällyste antaa valkokullalle sen kiiltävän ja kestävän pinnan, joka tekee siitä erityisen houkuttelevan korumateriaalin. Rodium-päällyste voi kuitenkin kulua ajan myötä, joten valkokultaiset korut saattavat tarvita uudelleenpäällystystä säilyttääkseen kiiltonsa.

Keltakulta vs. valkokulta

Vaikka sekä keltakulta että valkokulta ovat pohjimmiltaan kultaa, niiden ulkonäkö ja ominaisuudet eroavat toisistaan merkittävästi. Keltakulta on perinteinen kultaseos, jossa puhtaaseen kultaan on lisätty hopeaa ja kuparia. Tämä antaa keltakullalle sen tunnusomaisen lämpimän, keltaisen värin.

Valkokulta puolestaan saa vaalean värinsä valkaisevista metalleista, kuten palladiumista tai nikkelistä. Tämä tekee valkokullasta hopeanvärisen ja kiiltävän, mikä tekee siitä modernin ja tyylikkään vaihtoehdon keltakullalle. Lisäksi valkokulta on usein päällystetty rodiumilla, mikä lisää sen kestävyyttä ja kiiltoa.

Valkokullan ja keltakullan arvo

Monet saattavat ajatella, että valkokulta olisi arvokkaampaa kuin keltakulta sen harvinaisemman ulkonäön vuoksi. Todellisuudessa valkokullan ja keltakullan arvo määräytyy kuitenkin niiden sisältämän puhtaan kullan määrän mukaan. Kullan maailmanmarkkinahinta määrittää kullan arvon, ja tämä pätee sekä kelta- että valkokultaan.

Esimerkiksi 14 karaatin valkokultainen sormus on yhtä arvokas kuin 14 karaatin keltakultainen sormus, koska molemmissa on sama määrä puhdasta kultaa. Valkokullan arvoon voi kuitenkin vaikuttaa se, että se saattaa tarvita uudelleenpäällystystä rodiumilla, mikä voi lisätä sen ylläpitokustannuksia.

Valkokullan käyttö ja huolto

Valkokulta on suosittu materiaali erityisesti koruissa, kuten sormuksissa, kaulakoruissa ja korvakoruissa. Sen moderni ja elegantti ulkonäkö tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille. Valkokulta on myös kestävä materiaali, mutta sen rodium-päällyste voi kulua ajan myötä, joten korut saattavat tarvita uudelleenpäällystystä säilyttääkseen kiiltonsa.

Valkokultaa kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta se säilyttää kauniin ulkonäkönsä. Korut kannattaa puhdistaa pehmeällä liinalla ja välttää altistamasta niitä kemikaaleille, kuten hajuvesille ja puhdistusaineille. Lisäksi valkokultaiset korut kannattaa säilyttää erillään muista koruista, jotta ne eivät naarmuunnu.

Suomen Arvokierto ja kullan osto

Me Suomen Arvokierrossa olemme erikoistuneet kullan ja hopean ostoon kaikissa muodoissa. Oli kyseessä sitten keltakultainen, valkokultainen tai punakultainen esine, arvioimme sen arvon ammattitaidolla ja tarjoamme kilpailukykyisen hinnan. Meille voit tuoda niin korut, kolikoit, kuin muutkin kultaesineet arvioitavaksi.

Arviointiprosessimme on nopea ja luotettava. Käytämme tarkkoja menetelmiä kullan pitoisuuden ja painon määrittämiseksi, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen hinnan. Jos sinulla on kysyttävää tai haluat tuoda esineesi arvioitavaksi, ota meihin yhteyttä. Olemme täällä auttamassa sinua kaikissa kullan ja hopean myyntiin liittyvissä asioissa.

Toivottavasti tämä opas auttoi sinua ymmärtämään paremmin, mitä valkokulta on ja miten se eroaa keltakullasta. Jos sinulla on lisää kysymyksiä tai haluat tietää enemmän kullan myynnistä, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin Suomen Arvokierrossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit