Kulta on aina ollut arvostettu sijoituskohde, mutta viime vuosina valkokulta on noussut yhä suositummaksi vaihtoehdoksi. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa, mutta kumpi on parempi sijoitus? Tässä artikkelissa käymme läpi valkokullan ja kullan eroja, niiden arvon määräytymistä ja sijoituspotentiaalia.

Kullan ja valkokullan koostumus

Kulta on pehmeä, kiiltävä metalli, joka tunnetaan sen keltaisesta väristä. Puhdas kulta on 24 karaattia, mutta koruissa ja muissa esineissä käytetään usein seoksia, joissa on lisätty muita metalleja, kuten hopeaa ja kuparia, jotta saavutetaan halutut ominaisuudet, kuten kovuus ja väri.

Valkokulta on seos, jossa keltaiseen kultaan on lisätty valkaisevia aineita, kuten palladiumia tai nikkeliä. Tämä tekee valkokullasta hopeanvärisen ja kovemman kuin puhdas kulta. Valkokultaa voidaan myös päällystää rodiumilla, mikä antaa sille kiiltävän ja kestävän pinnan.

Arvon määräytyminen

Kullan arvo määräytyy sen puhtauden ja painon mukaan. Kullan maailmanmarkkinahinta määritellään päivittäin Lontoon kultapörssissä (London Spot Gold Fix). Tämä hinta vaikuttaa suoraan kaikkiin kultaesineisiin, olipa kyseessä keltakulta, valkokulta tai punakulta.

Valkokullan arvo määräytyy samalla tavalla kuin keltakullan. Seoksen sisältämä puhdas kulta määrittää esineen arvon. Esimerkiksi 14 karaatin valkokultainen koru on yhtä arvokas kuin vastaava 14 karaatin keltakultainen koru, koska molemmissa on sama määrä puhdasta kultaa.

Kestävyys ja käyttö

Kulta on pehmeä metalli, mikä tekee siitä alttiin naarmuuntumiselle ja muodonmuutoksille. Tämä on yksi syy, miksi kultaseoksia käytetään koruissa ja muissa esineissä. Seokset tekevät kullasta kestävämmän ja käyttökelpoisemman.

Valkokulta on kovempaa kuin puhdas kulta, mikä tekee siitä kestävämmän vaihtoehdon päivittäiseen käyttöön. Rodium-päällyste lisää valkokullan kestävyyttä ja antaa sille kiiltävän pinnan, joka kestää kulutusta paremmin kuin keltakulta.

Sijoituspotentiaali

Kulta on perinteinen ja vakaa sijoituskohde. Sen arvo on säilynyt vuosisatojen ajan, ja se toimii usein turvasatamana taloudellisten epävarmuuksien aikana. Kullan hinta on ollut nousussa jo vuosikymmeniä, ja se on edelleen suosittu sijoituskohde.

Valkokulta on myös hyvä sijoituskohde, mutta sen arvo määräytyy pitkälti samalla tavalla kuin keltakullan. Valkokullan suosio on kasvanut viime vuosina, mikä voi tehdä siitä houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille, jotka etsivät jotain hieman erilaista.

Suomen Arvokierto: Kullan ja hopean osto

Me Suomen Arvokierrossa keskitymme kullan ja hopean ostoon kaikissa muodoissa. Tarjoamme asiantuntevaa palvelua ja oikeudenmukaisia hintoja, jotka perustuvat kullan ja hopean maailmanmarkkinahintoihin. Olipa sinulla keltakultaa, valkokultaa tai hopeaa, voit luottaa siihen, että saat meiltä parhaan mahdollisen hinnan.

Arvioimme esineesi huolellisesti ja tarkasti, jotta voit olla varma, että saat oikean hinnan. Meille on tärkeää, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä ja saavat parhaan mahdollisen palvelun. Jos sinulla on kysyttävää tai haluat lisätietoja, ota meihin yhteyttä. Olemme täällä auttamassa sinua kaikissa kullan ja hopean myyntiin liittyvissä asioissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit